O noua inventie semnata de Corneliu Birtok Baneasa

Un stop de frână inteligent care anunţă pericolele pe care le întâlneşte, în trafic, şoferul unei maşini şi le comunică apoi, în timp real, şi conducătorilor auto din spatele acestuia, reprezintă unul dintre proiectele de invenţie ce vor fi prezentate de către inventatorul Corneliu Birtok Băneasă la Salonul Auto Bucureşti (SAB), care va avea loc la Complexul Romexpo în perioada 11-21 octombrie.

Denumită “Real Time intuitive Lamp” (RTiL), stopul de frână comunică cu sistemele de siguranţă ale autoturismului – camere video, EPS, ABS, radar, dar şi cu centrele de control ale traficului, permiţând preluarea şi afişarea simbolurilor şi semnalelor specifice în caz de pericol, reuşind astfel să prevină accidentele pe şosea.

“Lampa RTiL poate fi asimilată cu un stop de frână inteligent. De exemplu, dacă maşina întâlneşte un obstacol, sistemele de siguranţă ale autovehiculului afişează pe stopul de frână semnul “drum cu denivelări”. În acest fel şoferul maşinii din spate îşi va dea seama că urmează o porţiune cu denivelări, nu mai este surprins şi poate adopta un mod de conducere preventiv. Evităm astfel posibile accidente”, a explicat, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Afişajul se va realiza printr-un sistem de leduri 3D conceput de studentul Paul Macarie, care va fi prezent la SAB alături de inventator.

În calitatea sa de asistent universitar la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, parte a Universităţii Politehnica Timişoara, Corneliu Birtok Băneasă va prezenta la standul instituţiei de învăţământ superior mai multe invenţii şi proiecte ce au fost premiate la diverse saloane naţionale şi internaţionale de inventică.

Astfel, pasionaţii de tehnică vor putea vedea o secţiune prin motor cu ardere internă, configuraţia unei maşini care foloseşte GPL sau cum se foloseşte Smart Clima Cover – o husă adaptivă care plasată în faţa radiatorului maşinii permite ca motorul să ajungă la parametri optimi de funcţionare într-un timp scurt, reducând astfel consumul de carburant.

De la stand nu vor lipsi bicicletele unicat proiectate de un grup de studenţi de la programul de masterat al facultăţii, dar şi “Laboratorul lui Dexter”, un concept în care sunt reunite proiectele de licenţă cu aplicabilitate practică ale studenţilor care au terminat facultatea anul acesta.

O mare parte dintre proiecte au fost realizate cu sprijinul Asociaţiei Corneliu Grup – cercetare, inovare, inventatorul apreciind că tinerii trebuie sprijiniţi pentru a-şi pune în practică ideile.

Sursa: agerpress.ro