Masinile diesel vor fi interzise oficial in UE

Mașinile diesel vor fi interzise oficial ! În câțiva ani, mașinile diesel nu vor mai putea fi văzute pe străzi, este de părere Comisarul european pentru piaţă internă şi industrie.

”S-a terminat cu autovehiculele diesel. Cred că în câţiva ani acestea vor dispărea complet. Este o tehnologie care aparţine trecutului. Oamenii au realizat că nu vom avea niciodată maşini diesel complet curate, fără emisii de oxid de azot”, a declarat Elzbieta Bienkowska, Comisar european pentru piaţă internă şi industrie.

În 2030, vânzările vehiculelor diesel ar putea scădea până la nivelul de 5% pe piaţa auto din Uniunea Europeană, situaţie generată de preocupările tot mai accentuate legate de calitatea aerului şi standardele privind emisiile.

De altfel, câteva mari oraşe europene au anunţat deja interzicerea circulaţiei autovehiculelor pe motorină. Roma a anunţat că introduce o asemenea regulă din 2024, iar în anul următor se va aplica o măsură similară şi în Madrid şi Atena.

Într-un răstimp de doar doar doi ani, între anii 2015 şi 2017, cota diesel pe piaţa europeană a scăzut deja de la 52% la 45%. În pofida acestui fapt, interzicerea maşinilor cu motoare diesel va face din ce în ce mai dificilă atingerea de către Uniunea Europeană a obiectivelor privind emisiile de CO2, se arată într-un studiu realizat de firma de consultanţă AlixPartners.

Potrivit semnatarilor studiului la care am făcut referire, diesel a fost promovat ca fiind mai ecologic decât benzina, în cadrul eforturilor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a dioxidului de carbon (CO2). Deşi motorina conţine mai puţin carbon, emisiile totale de CO2 rezultate de la maşinile cu astfel de motoare, sunt mai scăzute. Cu toate acestea, motoarele diesel produc în general niveluri mai mari de oxizi de azot şi particule – mici bucăţi de funingine care pot intra în plămâni.

Ce se va intampla cu aceste autovehicule ? Cat mai pot circula în România ? Unii soferi se grabesc sa is vanda masinile pe motorina chiar daca sunt in pierdere …