Masinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise ?

Masinile care au volanul pe partea dreapta ar trebui interzise in Romania. Potrivit unui proiect de lege, vehiculele sunt periculoase in trafic, pentru ca nu le ofera soferilor o bună vizibilitate.

Gabriel Petrea, deputat PSD, invocă două motive pentru această măsură: mai multe mesaje primite de la cetăţeni şi faptul că maşinile cu volanul pe partea dreapta reprezintă un adevărat pericol în trafic.

„Este o propunere foarte bună, deoarece nu te poți asigura în depășiri, iar vizibilitatea este foarte redusă în orice situație”, spune un tânăr.

Specialiştii sunt de acord că maşinile pot fi foarte periculoase.

„Partea stângă, tot ce înseamnă partea stângă a lui (a șoferului – n.r.) nu este dezvoltată ca și reflex, reacție, schimbul de treaptă de viteză, acționarea frânei de mână, partea de semnalizări, tot ceea ce înseamnă joystickurile din spatele volanului, cel de semnale, cel de lumini”, explică Sorin Ene, pilot profesionist.

După eliminarea taxei auto în 2017 tot mai mulţi români şi-au cumpărat maşini cu volan pe dreapta. Dacă în 2016 au fost înmatriculate puţin peste 6.000 de maşini, anul trecut peste 25.000 de astfel de vehicule şi-au făcut loc în traficul de la noi din ţară. Asta deoarece maşinile care au volanul pe partea dreaptă sunt mult mai ieftine.

Am comparat acelaşi model de maşină, din acelaşi an şi cu un număr de kilometri asemănător. Modelul cu volanul pe stânga costă aproape dublu.

Sursa: digi24.ro